VA | EN

Premis “Concepción Aleixandre a la dona científica valenciana” 2019

L´Ajuntament de Picanya ha decidit convocar dos premis i una beca a dones científiques vives, per tal de visibilitzar i reconèixer els mèrits de les dones científiques a la Comunitat Valenciana i al nostre poble. El nom dels Premis “Concepción Aleixandre” fa homenatge a una dona nascuda l´any 1862 que va saber combinar la medicina – en l’especialitat de ginecologia – amb la pedagogia; i que, a més, va ser inventora, activista, feminista i sufragista. Una vertadera pionera en la ciència i en la vida.

Les contribucions de les dones han estat oblidades i negades en el món de la ciència. “(…) els Premis Nobel, segurament són els premis científics més importants en l’àmbit global. Des de 1901 fins a 2017, més d’un segle, s’ha guardonat amb un Premi Nobel a 893 persones, de les quals 844 han sigut homes (94,51%) i sols 49, dones (Marie Curie el va obtindre en dues ocasions). És a dir, les dones premiades en els Nobel representen un escàs 5,49%.

Motivació

El 7 de març de 2017 l’Ajuntament de Picanya, en col·laboració amb la Universitat de València, va realitzar una taula redona de dones científiques que va donar mostra del treball quotidià de dones professionals en els diferents camps de la ciència. L’acollida que va rebre, per part del públic de Picanya, va ser tan gran que inspirà la creació dels PREMIS CONCEPCIÓN ALEIXANDRE.

Cada any, en els Premis Concepción Aleixandre, s’optarà per diferents àrees de coneixement. En la primera edició d’aquests premis (2018), es van presentar 42 candidatures: 39 a la categoria “Comunitat Valenciana” i 3 a la categoria “Local”. I, a més, es va premiar dues dones de l’àrea de les ciències experimentals.

En aquesta edició 2019 es convoca el premi en l’àrea de les enginyeries i s’obri a totes les àrees del coneixement en les categories Locals.

Bases

1.- OBJECTIUS

– Premiar la contribució de la dona valenciana en el desenvolupament de la ciència.

– Divulgar la biografia de dones científiques que siguen un referent per a les joves.

– Motivar les dones de Picanya en l’estudi i investigació de les ciències.

2.- PARTICIPANTS

Els premis reconeixeran a la dona científica en les següents categories:

 1. Categoria LOCAL: Trajectòria consolidada. Podran participar aquelles dones nascudes o residents a la població de Picanya (almenys amb un any d’antiguitat), que investiguen en qualsevol camp del coneixement.
 2. Categoria LOCAL: Beca amb projecte previ d’investigació predoctoral. Podran participar aquelles dones nascudes o residents a la població de Picanya (almenys amb un any d’antiguitat), que estiguen cursant estudis de doctorat en qualsevol camp del coneixement.
 3. Categoria COMUNITAT VALENCIANA: Poden optar al premi totes aquelles dones nascudes o residents a la Comunitat Valenciana que investiguen en el camp de les enginyeries.

3.- JURAT I CRITERI DE VALORACIÓ

El jurat estarà compost per una persona representant de les següents entitats: Asociación de Mujeres Investigadoras y Tecnólogas (AMIT), Universitat de València, Universitat Politècnica de València, Empresa de base científica i tecnològica, Associació del Professorat Jubilat de la Universitat de València; i, per part de l’Ajuntament de Picanya, una persona que desenvoluparà les tasques de Secretaria, amb veu però sense vot.

La composició serà equilibrada pel que fa al gènere.

El jurat valorarà:

 • La trajectòria acadèmica, professional i científica de les candidates.
 • La rellevància de les innovacions aportades.
 • La repercussió social de la investigació.

4.- ELS PREMIS

Els premis impliquen el reconeixement i la visibilitat del treball realitzat per la dona en la ciència.  Les premiades obtindran cadascuna un GUARDÓ commemoratiu més 1500€ (mil cinc cents euros) en les categories LOCALS i 2000€ (dos mil euros) en la categoria COMUNITAT VALENCIANA.

S’espera que les premiades acudisquen en persona a l’acte de lliurament del premi i facen una presentació divulgativa de les seues aportacions en l’àmbit de la ciència.

5.- COM PARTICIPAR

Qualsevol dona científica que complisca els requisits esmentats en les bases, pot presentar-se al premi. Així mateix, institucions o entitats poden proposar candidatures als premis.

L’Ajuntament de Picanya convida a universitats, empreses, institucions, col·legis professionals, etc. a proposar candidatures de dones que al llarg de la seua trajectòria hagen fet aportacions rellevants en l’àmbit de les ciències.

 1. Per participar en la CATEGORIA LOCAL: Trajectòria consolidada, és necessari:
  • Complimentar la INSTÀNCIA (disponible a www.picanya.org).
  • Presentar CURRICULUM, segons model de cv adjunt al web.
 2. Per participar en la CATEGORIA LOCAL: Beca, és necessari:
  • Complimentar la INSTÀNCIA (disponible a www.picanya.org).
  • Presentar CURRICULUM, segons model de cv adjunt al web.
  • Presentar PROJECTE D’INVESTIGACIÓ CIENTÍFICA, segons indicacions adjuntes al web.
 3. Per participar en la CATEGORIA COMUNITAT VALENCIANA és necessari:
  • Omplir la INSTÀNCIA (disponible a www.picanya.org).
  • Presentar CURRÍCULUM, segons model de cv adjunt al web.

Les candidatures es podran presentar:

 • Al DIGAM de l’Ajuntament de Picanya, de dilluns a dijous de 9 a 19 hores, i divendres de 9 a 17 hores.
 • ON LINE: www.picanya.org

6.- TERMINIS

La convocatòria per a presentar candidatures estarà oberta fins el 10 de novembre de 2019:  DIA MUNDIAL DE LA CIÈNCIA PER A LA PAU I EL DESENVOLUPAMENT.

El lliurament dels premis es realitzarà en un acte en el Centre Cultural de Picanya, l’11 de febrer de 2020, DIA DE LA DONA I LA XIQUETA EN LA CIÈNCIA, en el qual es donarà difusió als treballs realitzats per les científiques guardonades.

Fuente: Ajuntament de Picanya